HTML

Rendszerkritika

Ez a blog a mai Magyarország kritikájáról szól. Tehát politikáról, társadalomról, gazdaságról, ilyesmiről.

Ennyien vagyunk most:

Friss topikok

  • Namir: A szegénység nagy mértékben relatív. És pont fordítva működik a gyermekáldással, mint ahogy indokk... (2009.12.09. 11:07) Elmélkedés a nyugdíjrendszerről
  • zombizan: Nem egy válság van, hanem egymással többé-kevésbé összefüggésben lévő (más szóval: többé-kevésbé f... (2008.11.08. 11:19) Alapkérdés: van e válság?

Linkblog

Archívum

Alapkérdés: van e válság?

2008.11.07. 14:00 hungaryisdead

Napjaink nagy kérdése, hogy van e válság Magyarországon, ha igen, akkor pedig mekkora, és meddig fog tartani. Namost ez egy érdekes kérdés. Nagyon sok szempontból adhatunk erre választ, attól függően, hogy a mindennapi élet melyik szegmensét nézzük. A politika ugye előszeretettel kommunikálja, hogy van, avagy nincs (függően attól, hogy ellenzékben, avagy kormányon van e). Én azt gondolom, hogy nekünk, földi halandóknak ez a megközelítés érdektelen. A politikusnak természetesen akkor lesz válság, ha a nép vasvillát fogva elkergeti, vagy felköti a lámpaoszlopra, ez pedig lássuk be, ma Magyarországon nem reális opció. A politikus számára tehát nincs válság, van amelyik mégis azt mondja, hogy van.

Ami minket érdekel, az az, hogy a saját kis életünk, és lehetőségeink milyen irányban alakulnak, vagy alakulhatnak. De előtte definiáljuk, hogy mi a válság. Erről itt egy jó kis leírást olvashatunk az argentin államcsőd kapcsán. Szerintem egyébként az írás egy kicsit túlzó, de sok megállapítása nagyon is érdekes. Viszont az is nyilvánvaló, hogy mi (még)  messze nem tartunk ott, és én személy szerint azt gondolom, hogy bizonyos körülmények miatt nem is fogunk (*). Ebben az értelemben tehát nincs válság.

Ma 2008. november 7-e van, 20 éve még pirosbetűs ünnep volt ez a nap. Most viszont pusztán annyiból érdekes, hogy Magyarországra kb. egy hónapja kezdett "begyűrűzni" a nemzetközi hitelválság. Pár hete ugye a forint hirtelen megzuhant, a tőzsde azóta is ezt teszi. Minket, átlag Józsikat ez még mindig nem nagyon érint (maximum, ha devizahitelünk van), a pénzügyi szektor ugye legtöbbünktől eléggé távol áll. A kormányzat már olyasmit kommunikál, hogy sikerült megfogni a dolgot, már minden oké, stb. (Persze, nekik nyilván nem hiszünk, eddig elég ritkán mondtak igazat). Közben azonban csendben elkezdtek begyűrűzni más dolgok, folyamatok is. Az exportlehetőségek csökkenésével elkezdtek emberek utcára kerülni, nagy cégeknél létszámstop van, más cégek elkezdtek olcsóbb irodabérlési lehetőséget keresni, stb. De, egyelőre még zajlik a rendes ügymenet, még van munka. E tekintetben sincs válság. Még. 2008. November 7-én. De nagyon úgy néz ki, hogy lesz.

Akkor tehát minden rendben van? (Leszámítva, hogy valamekkora visszaesés boritékolhatóan lesz.) Nem. Más kérdés ugyanis, hogy van elég sok dolog, amely már ma is válságban van. Ezek jellemzően például állami közszolgáltatások: az egészségügy, a köz és felsőoktatás, a rendvédelem, és fel lehetne sorolni pár állami céget is (BKV, MÁV, stb.). Ezek színvonalának esése már egy ideje mindenki számára érezhető (maximum annak nem, aki elvakultságból nem vallja be, vagy a Rózsadombon él, és ezek az állami rendszerek nem érintik az életét). Ez azért is különösen fájó, mert mindez azt mutatja, hogy a magyar állam az alapfunkcióit egyre rosszab színvonalon tudja ellátni, és ez nem egy hónapja kezdődött. A következő fél év kilátásait figyelembe véve pedig ez nem fog javulni.. Válságjelenségek figyelhetőek meg regionálisan is. Bizonyos kistérségek már halott területek, ahol értelmes gazdasági tevékenység gyakorlatilag nem folyik. Válságjelenségek figyelhetőek meg gazdasági szektorokban is: a mezőgazdaság már egy jó ideje leépül, az építőipar visszaesése sem most kezdődött, a gazdaság egésze stagnál már 2 éve.

De mi okozhatja a válságot?

Ugye megegyeztünk az előbb abban, hogy általános válság még nincs, de valószínűleg visszaesés lesz. Míg a világ legtöbb országában egy, a mi esetünkben két oka van ennek: 1) a nemzetközi hitelválság, 2) a magyar kormányzati dilettantizmus. Ez szép teljesítmény.

Érzik e az emberek a válságot?

Nagy részük nem. A magyar ember már egy ideje hozzá van szokva, hogy az állam, és a gazdaság szuboptimálisan teljesít. Ennek mindig megvan a maga okozója: kádár, az előző kormány, orbánviktor, a kommunisták, extrémebb esetben a zsidók, stb. Ahhoz is hozzá van szokva, hogy válsággal rendszeresen riogat a média, vagy a politikusok. Azaz a válasz az, hogy nem, nem érzik. Az eddig is benne volt a pakliban, hogy az ember elveszti a munkahelyét, vagy a bank elveszi a plazmatévét. A negatív változások is eddig inkább lassan zajlottak. Tudjuk, hogy három éve még nem hónapokra jegyeztek elő az orvosnák, tudjuk, hogy régebben a rendőr még hajlandó volt kijönni ha feltörték a nyaralót, igaz, a tettest már akor sem találták meg. A probléma az, hogy most ennél drasztikusabb fog jönni. Amikor 1990 után ugyanilyen drasztikus dolgok történtek, akkor még volt az emberekben hit, hogy oké, összedől a szocializmus, most picit rosszabb lesz, de utána szabadok vagyunk, és felzárkózunk nyugathoz. Most nincs ilyen kilátás előttünk.

(*) Én azt gondolom, hogy ameddig az EU tagjai vagyunk (azaz ameddig az EU létezik), addig argentin típusú megzuhanásnak nincs esélye. Egyszerűen azért, mert az EU-nak nincs arra szüksége, hogy az albán piramisjátékok bedőlése utáni helyzethez hasonlót kezelnie kelljen. Márpedig a nyitott határok miatt ez elkerülhetetlen lenne. Vagyis az EU ki fog minket segíteni szitkozódva, hogy teljesen padlóra azért ne kerüljünk.

27 komment

Címkék: válság

A bejegyzés trackback címe:

https://hungaryisdead.blog.hu/api/trackback/id/tr72755655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kivulallo 2008.11.07. 20:20:56

helyesen 2008. november 7-e

portis · http://www.online-szallas.com 2008.11.07. 20:30:55

Durva dolgok jönnek ...ezt megfogja érezni mindenki. Már megint 210-en a dollár , ugy hogy a kamat Mo-on 11,5% , a dolláré meg asszem 1.5%.

Brix 2008.11.07. 20:45:44

kozel allunk a negativ folyamatok begyorsulasahoz es a valsagjelensegek osszessege egy altalanos valsagba csaphat at. Kitoresi pontokat nem lehet latni. Az emberek mar regen elvesztettek a hitet arra hogy itt valaha egy elheto orszag lesz, napi letbizonytalansagban, osszeszoritott foggal kuzdenek a puszta megmaradasert. Eladott orszag, elsumakolt rendszervaltas, tehetetlen szegenyseg.
Elobb-utobb kisulnek a visszafolytott indulatok!

CrL 2008.11.07. 20:47:49

Érzik e az emberek a válságot?

4711 biztosan.

index.hu/gazdasag/magyar/elbocs/

hungaryisdead 2008.11.07. 21:05:44

Üdv mindenkinek, nem is számítottam rá, hogy címlapra kerül a post, de nagyon örülök neki. Igyekszem naponta feltenni valami írást.

Brix 2008.11.07. 20:45:44

Én nem hiszem, hogy az indulatok kitörnének. Nincs meg a megfelelő társadalmi kohézió ehhez.

kiskukac 2008.11.07. 21:41:49

...hány évig nem arattak 1789 előtt ? (3)
...hogy' hívták 1914-et ? ("ein Jahr ohne Sommer")
------
ha nem lehet kereskedni (kereskedés = néminemű kölcsönös érdek egymással beszélőviszonyban maradni), akkor mi tartja féken az örökké jelenvaló ellentéteket ?

messze nem a gazdasági válság a rossz, hanem amit az általános bizalomhiány okoz. Mi is ez ? (***)

A helyes megfejtők között a PSZÁF 12 alig használt villamosjegyet sorsol ki. Érdemes tehát :-)

Zbigniew Kazimierz Brezinsky írta le először (jól ki is rúgták érette mindenhonnan :) a The Grand Chessboard-ban, hogy az US napjai megszámláltattak. (Jé ! Milyen érdekes ! Mintha nem ez lenne minden "nagy" rendszer sorsa ?!). Rámutatott arra is, hogy a következő nagy event nem (!) gazdasági érdekekért fog folyni: a majdani törésvonalak olyan kultúrkörök törésvonalai mentén fekszenek, amely körök eleddig nem is kerültek történelmi érintkezésbe egymással.

Nincs gond. De azért térdre imához...

is 2008.11.07. 21:47:57

logikus, meg fiolzofikus. de adat semmi, számolás semmi. kicsit üres ez így, illetve ilyen gondolatmenettel tele a padlás.

Brix 2008.11.07. 21:53:19

lehet hogy nincs tarsadalmi kohezio egy altalanos felkeleshez vagy egy atfogo sztrajkhoz ( meg...), azonban egyre tobb az olyan ( eroszakos) jelenseg ami korabban nem volt. A mennyiseg egyszer csak atcsap "minosegbe"
Vannak felelosei a helyzetnek akiket felelossegre kell vonni! Oszinten szembe kellene mar nezni a politikusoknak az orszag helyzetevel es megvallani az igazsagot. Semmi sem prosperal itt- azon a par - az adofizetok penzen agyontamogatott multin kivul. Az aktiv lakossag fele nem dolgozik,
270 euro a minimalber. Aki meg megprobal "vallalkozni" azt agyonutik az adokkal. Hitelt-hitelre gorgetve probaljak megtartani a tarsadalmi beket de hamarosan eljon az "igazsag" pillanata

hungaryisdead 2008.11.07. 22:00:08

is 2008.11.07. 21:47:57

Ez egy bevezető. Adatokat nem nagyon tudok ígérni, mert ahhoz idő kell, és akkor nem tudok elég súrún frissíteni. De megpróbálom.

Brix 2008.11.07. 21:53:19

Az erőszakos jelenségek oka más: gyengül az állam rendfenntartó képessége. Az erőszakos jelenségeket éppenhogy az atomizálódás, és a kohézió hiánya okozza, ezekből nem lesz összefogás.

Sandorn 2008.11.07. 22:36:06

Nos, ilyen sok sületlenséget rég olvastam.
Nyilván az igazság pillanatát sokan várják mint a messiást, de a történelemben ezek a pillanatok 1-2 elégedett lincselésen túl igen kevés közjóhoz vezettek.
Valószínű hogy 1-2 "felelős" akasztófára küldése nem fogja milliók rossz érzését eltüntetni (vagy ha igen akkor igen rossz világban élünk)

kiskukac 2008.11.07. 22:38:48

kedves "Brix 2008.11.07. 21:53:19"

a) igazad van,

b) ám a(z i)gazság pillanatának elérkeztéről
többen többfélét gondolnak,

c) a politikus az érdekei mentén cselekszik:
ezért neheztelni reá(juk) fölös,

d) kis szociáldarvinizmus: minden virulens
ragadozó így tesz... még a baktériumok is,

e) ráadásul merőben korlátos időben cselekedhet,
órája letellik, s mehet...

f) közhely: a legtöbb folyamat nagyságrendekkel
nagyobb időállandókat tartalmaz, mint 4 év,

g) az összefogás, együttes cselekvés nem erőssége
e bolygó domináns élőlényének,

h) "remény", nb. ésszerű cselekvés innen
nem származhat tehát,

i) merre van "előre" ? Bizony nemtom. Egy biztos
csak: ki ennen magáról ezt állítja, az vagy
hazudik, vagy hülye, vagy mindkettő egyszerre,

j) marad a "megfigyelő státus",

k) mert: a tömegek mindíg elvesznek,
a csoportnak már van esélye,
de az egyén (néha) megmenekül :-)

hungaryisdead 2008.11.07. 22:40:33

Sandorn 2008.11.07. 22:36:06

Mi ebben a sületlenség?

Sandorn 2008.11.07. 22:55:24

A sületlenség Brix kommentjére vonatkozik:) A felelősökről és az agyontámogatott "multikról".

Sandorn 2008.11.07. 23:16:43

Bővebben:
Válság akkor van ha leáll a termelés és nincs kenyér a boltokban. A válságot egy piacgazdaságban nem lehet 1-2 ember nyakába varrni. A válság okait tekintve: a hitelekhez kell egy hitelező és egy hitelfelvevő is, ha bármelyik hiányzik akkor nincs hitel.
Recesszió akkor van ha a fogyasztás, és ez által a termelés visszaesik, és ez bizony előfordulhat bármikor. A kérdés az hogy egy ország hogyan készül fel erre a helyzetre és itt vagyunk mi harmatgyengék. Eddig ugye az ment hogy a nyugdíjasokat és közalkalmazottakat nem lehet tovább sanyargatni mert amúgy is nagyon szar nekik, illetve az állami szférában lévő 800 ezer almazott szükséges az ország üzemeltetéséhez mert nélkülük leállna a világ. Nyilván kell valaki aki boritékot nyálaz, aki pecsétel meg aki feladja a postán a levelet. Az információtechnológia elfelejtette meglegyinteni az államigazgatást.
Most paradigmaváltás történt, mégiscsak meg lehet majd élni ennyi közszférai dolgozó nélkül is, én ennek személy szerint örülnék.

ACDC 2008.11.07. 23:31:10

Sandorn: "Az információtechnológia elfelejtette meglegyinteni az államigazgatást."

felejtette a fenét felejtette!!!

valahol egy messzi messzi galaxisban történt, tehát semmiképpen nem a földön, semmiképpen nem magyarországon, és ha valaki véletlen mégis egyezőséget vélne felfedezni az csak a véletlen műve:

a) eset: egy költségvetési szervnél egy 100 milliós nagyságrendbű dokumentáció kezelő rendszer kerül bevezetésre. Ez első blikkre sok pénznek tűnik, de egyetlen pillanat alatt feleslegessé teszi, hogy kb 100 ember mással se foglalkozzon, mint tescos bevásárló kocsikban doksikat tologasson egy irodaházban, aktákat pakolgasson, keresgéljen, majd a kocsikon az emeletre küldje, ott meg összeszedje őket. Ugyanígy feleslegessé válik egy hatalmas postázó osztály, szóval a rendszer kevesebb, mint 5 éven belül megtérülne csak a humán erőforrás árának megspórolásán, és akkor még nem beszélek arról, hogy gyors, olyan funkciókat kínál, amiket emberi erővel nagyon nehéz megcsinálni (pl mert végig kellene hozzá nyálazni a fél irattárat), vagy nagyon sokáig tartana.

Eredmény: a rendszer bevezésre kerül, mellette meg párhuzamosan (ellenőrzésként) megmarad a teljes bevásárlókocsi tologató réteg, merthát őket mégsem lehet utcára rakni.

b) eset: hasonló rendszer, kb 500 ügyintéző munkáját venné át körülbelül 20 ügyintéző, meg egy 10 fős IT gárda a megfelelő szoftver támogatással úgy, hogy ebből az ügyfelek maximum a kiszolgálás gyorsukását és javulását éreznék meg. Demozás után minden vezetőnek baromira tetszik, pezsgős koccintás, végre megjött a jövő, végre itt a kánaán. Pár nap múlva valakinek leesik, hogy akkor itt most vezetővel, takarítóval, sofőrrel, büféssel együtt marad körülbelül 50 ember a mostani körülbelül 700 helyett, akiknek a munkájára a jövőben semmi szükség nem lesz, hiszen a számítógép is tud formanyomtatványokat kitöltögetni és millió számra szétpostázni. Eredmény? Az egész fejlesztés lefújva, és innentől kezdve egy mezei fénymásológép megvásárlása is csak nagyon körültekintően mehet végbe, hiszen lehet, hogy valakinek elveszi a munkáját.

kiskukac 2008.11.08. 00:02:26

kedves alternative current/direct current...
(2008.11.07. 23:31:10)

Tenmagad érted, miért van az így ? Csak kérdezem.
Nem így (!) "logikus" ez ? De bizony.

Mert:

a) 100 ember munkanélküli segélye mit kóstál ?

és

b) vajh' jobban szeretne a főnök 50 embert
kommendérozni, mint 700-at ? Ördögöt !
Békében egy tábornok hatalma a hadtáp
méretével arányos (=hány főt zabáltat :)
Háborúban már némi hősieskedésnek
nevezett szerencsével egyéb módon is
előre lehet jutni. Békében a létszám az, ami számít. Most (még !) béke van. Q.E.D.

c) és elvárható, hogy a b)-beli főnök a saját
érdekei ellen cselekedjék ? Nehezen.

Nos... mielőtt valamiféle hun specialitásnak hinnőnk a "modern tudásorientált társadalom" számára használhatatlan polgárok hadát... hát idekörmölöm: bizony Európa majdnem minden országában ide-oda focizza konszern és állam e "dolgozó tömegeket": 'hejj ! Fizess mostantól most te... tetű állam egy kis munkanélküli segélyt ! Elég adót levettél rólam mindezért !'. - Majd 2-3 év múlva: '...na most már elég ! Tessék csak munkahelyeket bővíteni, de üstöllést ! Nem azért adtam adókedvezményt, te kapzsi konszern !'.

Nem arról van szó, hogy "mindent megmagyarázunk", miért éppen ez a létező világok legjobbika. De szimplán hülyézni az ostoba szerepekbe szorult szereplőket ? Szamárság...

ACDC 2008.11.08. 00:11:51

"a) 100 ember munkanélküli segélye mit kóstál ?"

2008-at írunk, az XXI században élünk. Talán azért nem kellene baromi nagy bélyeg nyalogató osztályt fentartani, mert Manyi néni csak a postakönyvhöz meg a kézzel boríték ragasztáshoz ért, és még 15 éve van nyugdíjjig, mindenhol máshol meg számítógép végzi a munkáját, tehát tök felesleges a tudása. (persze főosztályvezető Józsinak van egy unokahúga vidékről. Csinos kilsány de sajnos több időt töltött a műköröm ápolássla, mint a tanulással, így aztán máshova nem lehetett benyomni, viszont Manyi néni már betanította, így megvan az utánpótlás a következő 40 évre is).

persze mindez az én-te-ő adójából.

Jah, egyébként 100-150 éve még úgy építkezett mindenki, hogy kiment pár száz kubikos, és talicskával arrébb hordták a földet. Manapság fél nap alatt vége egy buldózer azzal, amit annó 2 évig csináltak, a kubikos gyerekéből meg lehetett buldózer szerelő, meg bolti eladó, meg kitudja mi minden, de már nem kellett az apjához hasonlóan a taligát tologatni... Dehát, tűzre a buldózerrel, vissza a kubikoláshoz, akkor nem kell senkinek sem munkanélküli segélyt fizetni...

kiskukac 2008.11.08. 00:48:41

ACDC 2008.11.08. 00:11:51

khmm... érteni vélem az érvelést.

- mintha kissé megfeledkezne Kolléga Úr az
"érdek" általam (igaz satnyán) árnyalt lényegéről

- nem volt olyan régen, amikor gépek ellen fordult
a markánsan megnyilvánuló érdek

- nem a buldózer alkalmazásának "ésszerűsége"
(imádom az indefinit fogalmakat :) dönt, hanem
az erők egymásnak feszülése: melyik bikább

No de látom... itt elakadt a Kegyed karcos tűje a lemezen: "ésszerűség". Mintha valaha is vergődött volna az emberiség lepkeként az ésszerűség fénykörében ?! Bul(k)dózer azért és azóta van, mert a mellette álló érdekek erősebbek voltak (s szerencsénkre ma is azok), mint a kubikos technológia.

Mutatis mutandis: bizonyos társadalmi körülmények között a hatalmon levőknek az a MARKÁNS érdeke, hogy "ésszerűek" legyenek. S mivel ismerik érdekeiket, s azok mentén cselekszenek, ezért "ésszerűen" viselkednek.

Érdekes módon, mihelyst a magyarországi körülmények között tevékenykednek, azonnyomban elkezdenek "ésszerűtlenül" működni. Miért is ? Mert ráadásul még intelligensek is: más körülmények között másként optimálják cselekedeteiket. Hoppá...

Nyugodalmas jój'cakát Kegyednek (is) ! :-)

kiskukac 2008.11.08. 00:52:42

...basszuskutya ! igazán megérthetnéd végre vazzika, hogy 100 szerencsétlen majdnem-minimálbére kevesebbe kerül, mint valami fényes p..csafosch IT-technology, capisco ?

Ahol meg kb. 850-1.200 € az, ami itt 70.000 HUF, ott van fényes p..csafosch IT-system, basta...

Khm... bocs. Tényleg :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.11.08. 02:49:16

Nem ertem hogy jon a valsaghoz az, hogy az orvosnal 3 eve nem volt x honapos elojegyzesi sor. Vicces dolog ez a valsagozas: egyre kisebb es egyre jelentektelenebb szereplok mondogatjak - es talan gondoljak - hogy nincs, nem lesz, vagy ha lesz is hat oket kikeruli. Eloszor ugye meg az volt, hogy hogy a Amerikan kivul az egesz vilag ezt mondogatta, az EU-val az elen. Akkor mondjuk talan meg el lehetett hinni, bar akkor is marhasagnak tunt. Aztan az EU mar nem mondogatta, de Magyarorszag - a miniszterelnok szemelyeben - meg igen. Aztan most mar senki nem gondolja, hogy az orszagot elkerulne, most egyes emberektol lehet hallani (meg olvasni), hogy nem lesz, vagy nem erezzuk.

Sracok, csak ido kerdese. Azert mert meg nem lattunk ilyet kozelrol, azert meg hiheto a dolog. Masfelol nezve: ha az EU aztan az orszag hataran sem alltak meg a problemak, akkor miert gondoljuk, hogy majd pont a magyar 'kisember' ussza meg?

Nem azert nem erezzuk, mert nincs, vagy mert erezhetetlen lesz, hanem azert, mert ez egy folyamat, aminek idore van szuksege. Konnyen belathato, pl.: a bank becsodol vagy legalabbis meginog, nem hitelez, emiatt X ido mulva a vallalat nem tud hitelt felvenni, emiatt minimum visszaesik a termelekenysege egy ido mulva, emiatt elbocsat nehany embert, csokkenti a megrendelesei merteket, es ez egy ido mulva megint elbocsatasokban jelenik meg valahol mashol.

Aztan ha lesz plusz nehanyszazezer munkanelkuli, akit a Gyurcsany szerint a tizmilla magyar nem hagyhat magara, akkor majd mindenki megerzi. Foleg az a masfel milla (minusz a kirugottak), aki valojaban huzza maga utan az orszagot.

Az elojegyzesrol meg annyit, hogy a harom honap altalkanossagban azert tulzas. Nalunk is morognak az oregek, akik raernek egesz nap az orvosnal ucsorogni, de valojaban marha jo dolog am, hogy ha nem surgossegire mesz, akkor kapsz egy idopontot, odamesz, megcsinalnak, es viszlat. Pont, mint egy maszek fogorvosnal. (Ha meg surgossegire mesz, akkor sokkal hamarabb sorrakerulsz pont emiatt a rendszer miatt.) En 3-4 eve minden egyes kotohartyagyulladas alkalmaval 1-1.5 orat ucsorogtem a szemeszeten, mire bejutottam. Most nemreg voltam, 10-15 percet kellett csak varni, gyakorlatilag egy pacienst.

Barnabás 2008.11.08. 07:12:35

hungaryisdead!
Örülök ,hogy optimista vagy ,és szerinted nem fognak kitörni az indulatok.1956.október 23-a előtt két nappal senki nem gondolta,hogy drámai események következnek.

belekotty 2008.11.08. 07:35:18

Az EU szitkozódva kihúz minket a csávából.
De nem miattunk, hanem mert a magyar bedőlés esetén, a saját bankjaik omlanának össze, amire még több pénzt kellene költeniük.
Hehehe... privatizáltuk azt a bankrendszert, amelyet 10 évenként meg kell menteni állami segítséggel.
Privatizáltuk, vagyis külföldi bankok buknak amiket a saját kormányuk húz ki a szarból. Viszont kiviszik a profitjukat.

Vidéki 2008.11.08. 09:41:07

Egyetértek a szerzővel: olyan értelemben nem beszélhetünk válságról, mint ami a múlt század első harmadában bekövetkezett. Aki elolvassa John Steinbeck: Érik a gyümölcs cimű művét, világosan érzékelheti a különbséget.
Van azonban egy olyan újságírói törekvés, hogy fel akarván hívni a figyelmet, túlzásokba esnek, a példányszám növelése érdekében.
A múlt századi nagy világválságból az emberiség sokat tanult.
Azok az emberek akik ehhez befolyással rendelkeztek, most megtették a helyzetnek megfelelő ellenlépéseket, ezért nem kell olyan súlyos következményekkel számolni, mint annakidején.
Arra viszont nem látok esélyt, hogy a jelenlegi feltételek mellett a magyarországi életszínvonal valaha is felzárkózik az osztrákhoz. Hatalmas adósságállományunk van, melynek finanszírozása külföldi tőketulajdonosoktól függ. A gazdasági kulcspozíciók döntő hányada is az ő kezükben van. Nekünk úgy kell táncolni, ahogy ők fütyülnek és be kell érni olyan életszínvonallal amit számunkra ők engedélyeznek!

Kajdáts Lörincz 2008.11.08. 10:01:52

Pedig az igazság pillanata már itt kapirgál a küszöbön.Akár teteszik akár nem.
egy válsággal még csak csak elboldogulnánk de itt van rögtön 3.
Klímakatasztrófa,plussz energiafüggőség,plussz gazdasági válság.Kicsit sok a jóból.


Az ipari forradalomra épült technikai civilizáció életképtelen.És ezt nemsokára bei is fogja nekünk bizonyitani.
Egyébként az egészbena az a vicces hogy kőkemény racionalisták hozták létre, a kőkemény tecnikai- tudomány racionális materiális alapelveire hivatkozva.
Erre fogok gondolni amikor kárörvendő mosollyal az ajakamon éhenhalok, Budapest közepén.

egy összeomló ország peremén 2008.11.08. 10:18:04

1. nincs valós válság csak kreált
2. az IMF,a bankok és a hitel minősítő cégek összejátszottak
3. a "magyar kormánynak" nevezett lopósok összejátszottak az IMF -fel
4. felveszik a hitelt és utánna odaadja a külföldi tulajdonban lévő bankoknak meg CSányinak wtf?
???érted magán cég??? mi köze az államnak hozzá


5. az imf hitel igénylése nem 1 nap alatt történik azt elő kell készíteni: tuti megtervezett volt.
6. 2 nappal ezelőtt még 1 bank sem volt csődben tegnapra már a fele csődbe ment nem érdekes?
csődbe ment jaj istenem ha az Én válallakozásom csődbe megy akkor ki segíti ki?

7. a felvett pénzt mi adófizetők fizetjük ki.

8.tüntetés ?

9. FEJLÖVÉS MINDEGYIK "politikusnak"?
10.új választások?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2008.11.08. 11:19:39

Nem egy válság van, hanem egymással többé-kevésbé összefüggésben lévő (más szóval: többé-kevésbé független) problémák szerencsétlen szinkronizációját éljük. Ami szeptember-október óta történik, abban a magyar szereplőket és döntéshozókat viszonylag ártatlannak gondolom, pontosabban akkor verték ki a szarosvödröt a kezünkből, amikor már éppen elindultunk a latrina felé (az más kérdés, hogy miért nem hamarabb, illetve miért nem iparkodtunk jobban, amikor még lehetett). A válság magyar ága az elmúlt 20 év kaotikus ostobasága miatt alakult ki.

Mindenféle belső információ nélkül úgy gondolom, kicsit túlreagálták a forint elleni spekuláció kérdését, illetve a 250-260 Ft körüli euró árfolyam tűnik az egyetlen konszenzusos pontnak a magyar gazdaságirányítás számára, ami azért szerintem szomorú és vitatható. Amikor tavasszal eltörölték a forint lebegési sávját, akkor számítani kellett volna rá, hogy a szabadabb mozgás lehetősége a korábbinál erősebb és gyengébb árfolyamot is produkálhat. Kicsi és erősen nyitott gazdaságként az árfolyam egyfajta automatikus stabilizátorként is szolgál a gazdaság és a lakosság számára. A 300 forintos eurónak, amitől megóvni próbáltak minket, sok előnye lett volna, és az olajárak esése miatt az inflációs hatás is mérsékeltebb. Ha a spekulánsok azt látják, hogy a magyar vezetés az árfolyam mérsékelt gyengülésére is pánikkal reagál, az nem csökkenti, hanem növeli a jövőbeli spekuláció valószínűségét.

Most olyan irányba sikerült elindulnunk a kamatemelés és az IMF megállapodás eredményeként, ami szembemegy szinte az egész világgal és jó eséllyel súlyosbítani fogja a nemzetközi pénzügyi válság hazai hatásait.
süti beállítások módosítása